ιατρική εμβρύου
Τηλέφωνο: 2310 274800

Βιοψία Τροφοβλάστης


Τι είναι η βιοψία τροφοβλάστης;


Η βιοψία τροφοβλάστης είναι η λήψη ιστού, συγκεκριμένα χοριακών λαχνών από τον πλακούντα. Ο πλακούντας, όπως και το έμβρυο προέρχονται από κύτταρα του γονιμοποιημένου ωαρίου με αποτέλεσμα να έχουν ίδιο γενετικό υλικό. Ελέγχοντας λοιπόν το γενετικό υλικό στον πλακούντα είναι σαν να ελέγχουμε το ίδιο το έμβρυο.

Πως γίνεται;

Η εξέταση είναι απλή, διαρκεί 1 λεπτό και γίνεται διακοιλιακά κάτω από συνεχή υπερηχογραφική παρακολούθηση. Αρχικά γίνεται τοπική αναισθησία στο δέρμα και στη συνέχεια μια λεπτή βελόνα προωθείται στον πλακούντα για να γίνει η λήψη του δείγματος.

Είναι επώδυνη;

Οι περισσότερες γυναίκες περιγράφουν την εμπειρία σαν μια απλή ενόχληση. Μετά την επέμβαση δεν είναι απαραίτητη η κατάκλιση.

Πόσο ασφαλής είναι;

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες ο κίνδυνος αποβολής μετά από βιοψία τροφοβλάστης υπολογίζεται γενικά σε 1-2 %. Νεώτερα δεδομένα πάντως, υπογραμμίζουν την τεράστια σημασία της εμπειρίας και δεξιότητας του εξεταστή και αναφέρουν ότι ο κίνδυνος αποβολής που οφείλεται αποκλειστικά στη βιοψία τροφοβλάστης είναι μόλις 0.22 % πάνω από τον κίνδυνο αυτόματης αποβολής που υπάρχει ούτως ή άλλως σε κάθε εγκυμοσύνη. Τις επόμενες ημέρες μετά την επέμβαση μπορεί να παρουσιασθούν ήπια συμπτώματα όπως ενόχληση στην κοιλιά, πόνος παρόμοιος με αυτόν της περιόδου ή μικρή αιμορραγία, που συνήθως υποχωρούν και η κύηση συνεχίζεται κανονικά. Στη σπάνια περίπτωση εμφάνισης έντονου πόνου, αιμορραγίας ή πυρετού συνιστάται άμεση ιατρική εκτίμηση.

Πότε πραγματοποιείται;

Η βιοψία τροφοβλάστης γίνεται μετά την 11η εβδομάδα της κύησης. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες ο κίνδυνος αποβολής μετά από βιοψία τροφοβλάστης υπολογίζεται γενικά σε 1-2 %. Νεώτερα δεδομένα πάντως, υπογραμμίζουν την τεράστια σημασία της εμπειρίας και δεξιότητας του εξεταστή και αναφέρουν ότι ο κίνδυνος αποβολής που οφείλεται αποκλειστικά στη βιοψία τροφοβλάστης είναι μόλις 0.22 % πάνω από τον κίνδυνο αυτόματης αποβολής που υπάρχει ούτως ή άλλως σε κάθε εγκυμοσύνη. Τις επόμενες ημέρες μετά την επέμβαση μπορεί να παρουσιασθούν ήπια συμπτώματα όπως ενόχληση στην κοιλιά, πόνος παρόμοιος με αυτόν της περιόδου ή μικρή αιμορραγία, που συνήθως υποχωρούν και η κύηση συνεχίζεται κανονικά. Στη σπάνια περίπτωση εμφάνισης έντονου πόνου, αιμορραγίας ή πυρετού συνιστάται άμεση ιατρική εκτίμηση.

Υπάρχει περίπτωση να χρειασθεί επανάληψη;

Σε λιγότερο από 1% των περιπτώσεων μπορεί να χρειασθεί επανάληψη του τεστ εξαιτίας μωσαϊκισμού, ταυτόχρονης δηλαδή παρουσίας φυσιολογικών και παθολογικών κυττάρων στον πλακούντα, ή αποτυχίας ανάπτυξης των κυττάρων στο εργαστήριο. 

Η βιοψία τροφοβλάστης είναι η λήψη ιστού, συγκεκριμένα χοριακών λαχνών από τον πλακούντα.

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 5, Κέντρο

Τηλέφωνο: 2310 274 800

Fax: 2310 240997

Email: info[@]iatrikiembryou.gr