ιατρική εμβρύου
Τηλέφωνο: 2310 274800

Aμνιοπαρακέντηση

Aμνιοπαρακέντηση

Τι είναι η αμνιοπαρακέντηση;


Η αμνιοπαρακέντηση είναι η λήψη αμνιακού υγρού με σκοπό την εξέταση των κυττάρων που περιέχονται σε αυτό. Το αμνιακό υγρό παράγεται κατά την ούρηση του εμβρύου και κατά συνέπεια τα κύτταρα που περιέχει είναι γενετικά όμοια με αυτά του εμβρύου.

Πώς γίνεται;

Αφού πρώτα ελεγχθεί το έμβρυο και η θέση του πλακούντα, εισάγεται μια λεπτή βελόνα στη μήτρα και αναρροφάται μικρή ποσότητα αμνιακού υγρού.  Η βελόνα και το έμβρυο παρακολουθούνται υπερηχογραφικά σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας που διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό.  Καθώς το υγρό του αμνιακού σάκου προέρχεται από τα ούρα του μωρού, η μικρή ποσότητα υγρού που αφαιρείται στην αμνιοπαρακέντηση (10-15 ml) αναπληρώνεται με την εμβρυϊκή ούρηση μέσα σε λίγες ώρες.

Είναι επώδυνη;

Η ενόχληση είναι συνήθως παρόμοια με αυτήν που προκαλεί μια ενδομυϊκή ένεση και για το  λόγο αυτό δεν είναι απαραίτητη η χρήση τοπικής αναισθησίας.

Πόσο ασφαλής είναι;

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα μελέτες ο κίνδυνος αποβολής μετά από αμνιοπαρακέντηση υπολογίζεται γενικά σε 0.5-1%. Νεώτερα δεδομένα πάντως, υπογραμμίζουν την τεράστια σημασία της εμπειρίας και δεξιότητας του εξεταστή και αναφέρουν ότι ο κίνδυνος αποβολής που οφείλεται αποκλειστικά στην αμνιοπαρακέντηση είναι μόλις 0.11% πάνω από τον κίνδυνο αυτόματης αποβολής που υπάρχει ούτως ή άλλως σε κάθε εγκυμοσύνη. Συμπτώματα όπως συσπάσεις, πυρετός ή απώλεια υγρών/αίματος από τον κόλπο, τις επόμενες ημέρες μετά την αμνιοπαρακέντηση, μπορεί να σχετίζονται με αποβολή και χρήζουν άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

Πότε  πραγματοποιείται;

Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται μετά την 16η  εβδομάδα της κύησης διότι ο κίνδυνος αποβολής εάν πραγματοποιηθεί νωρίτερα είναι υψηλότερος. 


Η αμνιοπαρακέντηση είναι η λήψη αμνιακού υγρού με σκοπό την εξέταση των κυττάρων που περιέχονται σε αυτό.

Διεύθυνση: Αγίας Σοφίας 5, Κέντρο

Τηλέφωνο: 2310 274 800

Fax: 2310 240997

Email: info[@]iatrikiembryou.gr